Pasta frolla:
- 250 g farina 00,
- 125 g di burro,
- 110 g zucchero semolato,
- 1 uovo,
- aroma vaniglia,
- 1 cucchiaino di lievito,
- pizzico di sale
- 165 ml di latte intero,
- 2 tuorli,
- 17 g di farina,
- 1 limone(scorza),
- 50 g di zucchero.
- 600 g di ricotta,
- 170 g di zucchero semolato
Fare la pasta frolla: impastare per prima il burro con lo zucchero, poi aggiungere l’uovo e infine aromi ,lievito e farina setacciati. Riporre in frigo per una mezzoretta.
Per la crema montare lo zucchero con i tuorli e poi aggiungere la farina setacciata; portare ad ebollizione il latte con la scorza del limone, poi versare a filo nel composto di uova (eliminando il limone) e riportare ad ebollizione(al primo bollore togliere dal fuoco).
Per la crema di ricotta: setacciare la ricotta e montare bene con lo zucchero .
Stendere la frolla, ricoprire uno stampo da crostata o una tortiera e cuocere a 170° per 15 min. Mescolare le due creme, versare nel guscio e rimettere in forno a 180° per 30 minuti.
far raffreddare prima di togliere dallo stampo...e poi... mangiareeeee mmm...
I ate it at a great restaurant some time ago I are madly in love ... and of course at home then I tried to play it ... a special cake , delicate and soft as a cloud : the ricotta tart and custard ... just the presence of the latter component gives the filling creaminess , sweetness and aroma lemon irresistible ... obviously I have not dared to ask for the recipe at the restaurant , however, I went to intuition, knowing that there were cottage cheese and cream. I did dosages that I thought might be good and a shell of classic pastry: the result was excellent ! We all loved ... absolutely to be redone ! I will give you the recipe as I 've experienced :
Pastry:
250 g flour 00
125 g of butter,
110 g caster sugar,
1 egg,
vanilla flavor ,
1 teaspoon of baking powder,
pinch of salt
Custard :
165 ml of whole milk,
2 egg yolks,
17 g of flour,
1 lemon (zest )
50 g of sugar.
Cream cheese :
600 g of cottage cheese,
170 g of caster sugar
Make the pastry : mix to the butter and sugar first , then add the egg and finally spices, baking powder and sifted flour . Refrigerate for half an hour .
To assemble the cream the sugar with the egg yolks and then add the flour , bring to a boil the milk with the lemon zest , then pour in the egg mixture (eliminating the lemon) and bring to a boil ( the first boil, remove from fire ) .
For the ricotta cream : Sift the ricotta and fit well with the sugar.
Roll out the pastry , cover a tart mold or a baking pan and bake at 170 degrees for 15 min. Mix the two creams , pour into the shell and put in the oven at 180 degrees for 30 minutes.
let cool before removing from the mold ... and then ... eat
Pastry:
250 g flour 00
125 g of butter,
110 g caster sugar,
1 egg,
vanilla flavor ,
1 teaspoon of baking powder,
pinch of salt
Custard :
165 ml of whole milk,
2 egg yolks,
17 g of flour,
1 lemon (zest )
50 g of sugar.
Cream cheese :
600 g of cottage cheese,
170 g of caster sugar
Make the pastry : mix to the butter and sugar first , then add the egg and finally spices, baking powder and sifted flour . Refrigerate for half an hour .
To assemble the cream the sugar with the egg yolks and then add the flour , bring to a boil the milk with the lemon zest , then pour in the egg mixture (eliminating the lemon) and bring to a boil ( the first boil, remove from fire ) .
For the ricotta cream : Sift the ricotta and fit well with the sugar.
Roll out the pastry , cover a tart mold or a baking pan and bake at 170 degrees for 15 min. Mix the two creams , pour into the shell and put in the oven at 180 degrees for 30 minutes.
let cool before removing from the mold ... and then ... eat
Accipicchia Greta, qusto è un dolce per cui potrei perdere la testa!! Tanto semplice, nei suoi ingrdienti, quanto irresistibile!! Da provare, bravissima ^_^
RispondiEliminaGrazie Erica! Provalo perché ne vale la pena! :)))
EliminaIo adoro la ricotta nei dolci...Che bontà!!!
RispondiEliminaAnch'io!!! così delicata e al tempo stesso gustosa… buonissima!
EliminaUn dolce che mi fa impazzire. Mi hai indotta in tentazione.
RispondiEliminaSe ti va di sbirciare e di unirti al mio blog www.passionelight.it
A presto
Lorena
MIfa piacere...Fammi sapere se lo fai :)
EliminaCerto! passo subito dal tuo blog.
Greta